Нашата история

Православната църква е втората най-голяма християнска общност, наброяваща приблизително 225 милиона членове. Ние, православните християни, я считаме за Единната, Свята, Католическа /Вселенска/ и Апостолска църква, основана от Иисус Христос и Неговите апостоли.

Понастоящем административно Православната Църква се състои от няколко автокефални единици, различни по географски и национален белег, но единни в богословско отношение. Всички те признават първите седем Вселенски събора и споделят пълно общение, както и богословски специфични доктрини и традиции.

Исторически Православната църква произлиза от четири от първите пет патриаршии на първоначално единната християнска църква — Александрийската, Йерусалимската, Антиохийската, Константинополската и Римската. През 1054 г. се стига до разделение на Църквата (Велика схизма) между папата в Рим и патриарха на Константинопол. Това разделение във възгледите и общението между нашата православнa църква и римокатолическата църква съществува и до днес.

 

Българското православие:

Българската православна църква – Българска Патриаршия, към която и принадлежим, е неотделим член на Едната Света, Съборна и Апостолска Православна Църква, която има за свой вечен и непреходен Глава Самия неин Божествен Основател, нашия Господ Иисус Христос и се направлява от живеещия в нея Свети Дух.

Българската православна църква – Българска Патриаршия е поместна автокефална църква и се намира във вероучително и канонично единство, както и в молитвено и евхаристийно общение с поместните православни църкви.

Самоуправляващата се Българска православна църква – Българска Патриаршия е правоприемник на Плисковската архиепископия, Преславската патриаршия, Охридската архиепископия, Търновската патриаршия и Българската екзархия. Тя е единна и неделима.

Основа на устройството и управлението на Българската православна църква – Българска Патриаршия са: Свещеното Писание, Свещеното Предание,правилата на светите Апостоли, свещените Канони на вселенските и поместните събори, учението на светите Отци и Устава на БПЦ приет от VI Църковно-народен събор, проведен на 11.12.2008 г., в Рилската света обител.

Към момента административно е разделена на петнадесет епархии, от които тринадесет са в пределите на Р. България, а две са задгранични.

 

Диоцеза, Епархията

Ние, храм „Св. Димитър” Българска Източно Православна Църква, сме енорийска единица съществуваща под омофора на Негово Високопреосвещенство Йосиф, Митрополит на САЩ, Канада и Австралия, към еднпимения диоцез.

Епархията ни е разположена на два континента и е обединител, както на много етнически емигрантски средища, така и на православни християни с небългарски произход.

 

Енорията

Идеята за построяването на храма ни се заражда през месец юни 2003 г., когато група съмишленици, начело с гения на българския бизнес д-р. х.к Игнат Канефф, при организирано общо събрание и с благословението на Негово Високопреосвещенство Митрополит Йосиф, решават да регистрират с корпоративен акт според канадските закони и канона на православната църква храм, който да е посветен на един от най-древните просияли светци на църквата – Св. Димитър.

Семейство Канефф дарява на новорегистрирания храм “Св. Димитър” към епархийската ни управа в Ню Йорк парче земя с адрес: 1555 Steeles Ave. W., Brampton, ON, Canada, където е разположен храмът ни и до днес.

Стремглаво в мисията по храмостроителството се впускат не един или двама българи идеалисти, горящи от желание да съхранят родната си вяра.

Сред основните дарители остават имената на сем. Канефф, като основен дарител, и според възможностите си хора като: Д-р. Константин и Кина Вълчеви, Лальо Метев, Константин Радефф, Цветелин Цоков, Христо Тодоров, Александър Ковачев, Михаил Биков и мн., мн. др.

В изграждането и благоукрасяването учасват редица фирми, корпорации и юридически лица, дарили уюта, който имаме радостта да познаваме днес.

Благодарение на всички тези светли хора на 2 юни 2004 започва изграждането на така жадуваната на църква.

Заслужава си да споменем и датата 26 октомври 2004 г, когато е и първият храмов празник.

Храма е окончателно завършен през 2005, като първото извършено богослужение е на 19 март същата година.

На 27 март 2006 г. е извършено неговото тържествено освещаване от двама български митрополити – Йосиф, Епархийски Архиерей при диоцеза и Негово Високопреосвещенство Русенски Митрополит Неофит, който и принася в дар първото евангелие за богослужебна употреба.

Бързо се организират младежки и женски комитети, десетчленното настоятелство е изпълнено с млади и прогресивни хора, които умеят, както ще видим по-късно, да изградят положителния имидж на най-младата и изпълнена с интелигенция българска православна църква в Канада.

Храмът ни дава пример, като през 2010 г. създава и първият организиран под юрисдикцията на църквата български народен ансамбъл “Димитровче” с хореограф Димитър Минков.

Упоритата църковна воля ни прави и едни от първите организатори и изпълнители на фестивали, които имат за цел не само да съхранят, но и да популяризират българската култура и духовност.

Църквата ни от самото си основаване е домакин и организатор и на най-голямото българско училище в Канада, наброяващо над 80 деца, които еженеделно изучават български език, литература, история и география на България, народни танци, музика, тетатрално майсторство, художествено изкуство и религия по редица обществени програми, от които сме финансирани. Не на последно място децата, обучаващи се при нас, получават еженеделно топъл обяд и подаръци за всички по-значими тържества и празници. Имат възможността да организират и представят забавни програми, галерийни изложби или да предприемат поклоннически пътувания до различни интересни места или духовни обители.

Уникална по рода си е и зографията, изпълнена единствено от българи зографи.

Храмът ни е едно късче от българския рай, където ведно с великолепната архитектура на нововизантийската еднокорабна базилика, предлагаме огромен паркинг, оборудвани класни стаи, просторна зала с голяма сцена, музикална стая, цветомузика, висококачествена озвучителна система, новооборудвана по последна модна линия кухня, гардеробна и много складови помещения.

За всички етнически българи се прави огромна отстъпка от цените за наемане на хола и прилежащите помещения.

Предстоятелството, Настоятелството и боголюбивите християни от храм “Св. Димитър” пожелават посещението Ви на тази интернет-страница да внесе в сърцата Ви древнохристиянската мистика, мир и любов, както и да даде добър отговор на всички ваши въпроси относно истинността на Православното изповедание. Искрено се надяваме да събудим у Вас жив интерес и воля да посетите и видите благолепието и красотата на нашия храм, както и да участвате във всички наши духовно-нравствени и социални мероприятия.