Нашата енория

Идеята за построяването на храма ни се заражда през месец юни 2003 г., когато група съмишленици, начело с гения на българския бизнес д-р. х.к Игнат Канефф, при организирано общо събрание и с благословението на Негово Високопреосвещенство Митрополит Йосиф, решават да регистрират с корпоративен акт според канадските закони и канона на православната църква храм, който да е посветен на един от най-древните просияли светци на църквата – Св. Димитър.

Семейство Канефф дарява на новорегистрирания храм “Св. Димитър” към епархийската ни управа в Ню Йорк парче земя с адрес: 1555 Steeles Ave. W., Brampton, ON, Canada, където е разположен храмът ни и до днес.

Стремглаво в мисията по храмостроителството се впускат не един или двама българи идеалисти, горящи от желание да съхранят родната си вяра.

Сред основните дарители остават имената на сем. Канефф, като основен дарител, и според възможностите си хора като: Д-р. Константин и Кина Вълчеви, Лальо Метев, Константин Радефф, Цветелин Цоков, Христо Тодоров, Александър Ковачев, Михаил Биков и мн., мн. др.

В изграждането и благоукрасяването учасват редица фирми, корпорации и юридически лица, дарили уюта, който имаме радостта да познаваме днес.

Благодарение на всички тези светли хора на 2 юни 2004 започва изграждането на така жадуваната на църква.

Заслужава си да споменем и датата 26 октомври 2004 г, когато е и първият храмов празник.

Храма е окончателно завършен през 2005, като първото извършено богослужение е на 19 март същата година.

На 27 март 2006 г. е извършено неговото тържествено освещаване от двама български митрополити – Йосиф, Епархийски Архиерей при диоцеза и Негово Високопреосвещенство Русенски Митрополит Неофит, който и принася в дар първото евангелие за богослужебна употреба.

Бързо се организират младежки и женски комитети, десетчленното настоятелство е изпълнено с млади и прогресивни хора, които умеят, както ще видим по-късно, да изградят положителния имидж на най-младата и изпълнена с интелигенция българска православна църква в Канада.

Храмът ни дава пример, като през 2010 г. създава и първият организиран под юрисдикцията на църквата български народен ансамбъл “Димитровче” с хореограф Димитър Минков.

Упоритата църковна воля ни прави и едни от първите организатори и изпълнители на фестивали, които имат за цел не само да съхранят, но и да популяризират българската култура и духовност.

Църквата ни от самото си основаване е домакин и организатор и на най-голямото българско училище в Канада, наброяващо над 80 деца, които еженеделно изучават български език, литература, история и география на България, народни танци, музика, тетатрално майсторство, художествено изкуство и религия по редица обществени програми, от които сме финансирани. Не на последно място децата, обучаващи се при нас, получават еженеделно топъл обяд и подаръци за всички по-значими тържества и празници. Имат възможността да организират и представят забавни програми, галерийни изложби или да предприемат поклоннически пътувания до различни интересни места или духовни обители.

Уникална по рода си е и зографията, изпълнена единствено от българи зографи.

Храмът ни е едно късче от българския рай, където ведно с великолепната архитектура на нововизантийската еднокорабна базилика, предлагаме огромен паркинг, оборудвани класни стаи, просторна зала с голяма сцена, музикална стая, цветомузика, висококачествена озвучителна система, новооборудвана по последна модна линия кухня, гардеробна и много складови помещения.

За всички етнически българи се прави огромна отстъпка от цените за наемане на хола и прилежащите помещения.

Предстоятелството, Настоятелството и боголюбивите християни от храм “Св. Димитър” пожелават посещението Ви на тази интернет-страница да внесе в сърцата Ви древнохристиянската мистика, мир и любов, както и да даде добър отговор на всички ваши въпроси относно истинността на Православното изповедание. Искрено се надяваме да събудим у Вас жив интерес и воля да посетите и видите благолепието и красотата на нашия храм, както и да участвате във всички наши духовно-нравствени и социални мероприятия.