Църквовен клир

Храм “Св. Димитър” Българска Източно Православна Църква е подведомствена в духовно и административно управление на диоцеза на Българската Православна Църква в разсеянието на САЩ, Канада и Австралия.

По Божия милост и благодат и с благословението на Светия Синод на БПЦ се намираме под зоркото и Христолюбиво духовно управление на Негово Високопреосвещенство Йосиф,Митрополит на САЩ, Канада и Австралия, на чието богомъдрие предаваме съхранението на древното учение на Светата Православна вяра в нашия храм.

Публикувайки кратка негова биография просим усърдните му молитвословия за нас, пред Божия престол и целувайки Архипастирската му десница оставаме верни на него в Господа духовни раби и смирени почитатели.

Capture

Негово Високопреосвещенство Йосиф, Митрополит на САЩ, Канада и Австралия (светско име Иван Босаков) е Архиерей наБългарската Православна Църква.

Митрополит Йосиф е роден в село Славовица, Пазарджишко на 6 декември 1942 година. От 1956 до 1961 година е студент в Софийската духовна семинария. Завършва Духовната академия през 1970 г. В същата тази година, тогавашният Ловчански Митрополит Максим (настоящ Софийски Митрополит и Патриарх Български) го подстригва за монах в Троянски манастир, а после го ръкополага за йеромонах и го взема при себе си като протосингел в Ловеч.

Когато Митрополит Максим става Патриарх, го взема като протосингел и в София. Негово Високопреосвещенство Митрополит Йосиф специализира в Москва от 10 октомври 1971 година. На 21 юли 1973 година, след защита на кандидатска дисертация, по благословението на Светейшия български Патриарх Максим, йеромонах Йосиф е възведен в сан архимандрит от Светейшия Патриарх Московски и на цяла Русия Пимен. Епископска хиротония получава през 1980 г. и за кратко е игумен в Троян, а после – софийски викарий.

През 1983 г. е управляващ Акронската епархия в САЩ, а през 1989 г., когато е на 47 г., е избран за Митрополит на възстановената Американско-австралийска епархия. Седалището му е в Ню Йорк, САЩ,а Архиерейските наместничества са в Торонто (за Канада) и Мелбърн (за Австралия)

Отец Валери Шумаров