ПАМЕТНИК НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ – Покана за първа копка

ПАМЕТНИК НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ
 
 
 
П О К А Н А
 
 
 
Уважаеми сънародници,
 
 
 
 
 
Във връзка с изграждането на паметник на Васил Левски почетният консул на Република България в Мисисага Игнат Канев и настоятелството на БИПЦ „Св. Димитър” в Брамптън с председател Цветанка Христоскова, имат честта и удоволствието да Ви поканят на церемония по първа копка от 12:00 часа на обяд, на 16 юли 2017 г. (неделя) в Българската източно-православна църква „Св. Димитър” в Брамптън на адрес 1555 Steeles Ave W, Brampton, ON, Canada  L6Y 0G5.
 
 
 
Датата на събитието е съобразена с навършващата се на 18 юли 2017 г. 180-а годишнина от рождението на Апостола.
 
 
 
През 2016 г. бяха отбелязани 50 години от установяването на дипломатически отношения между Република България и Канада, както и 40 години от откриването на българското генерално консулство в Торонто. Корените на българската имиграция в Канада възникват далеч преди това. В хода на десетилетия, българите в Канада изграждат свои сдружения и асоциации; светски и религиозни средища; землячески, търговско-икономически, културно-образователни и професионални организации; средства за масово осведомяване на български език; фолклорни и певчески състави, и много други.  Водеща роля в този процес има трайната връзка с Родината и българщината; културата и битът ни; езикът и историята ни; делото, светлият пример и обединителната символика на поколения българи – будители, възрожденци, просветители, революционери, национални герои.
 
 
Именно в района на Торонто – столица на най-гъсто населената канадска провинция, Онтарио – е съсредоточена и най-голямата българска общност в Канада. На фона на десетките родолюбиви структури на българите в района на Голямо Торонто – мегаполис с население от шест и половина милиона души – нашата общност предстои да изгради и своя първи паметник на Апостола.
 
 
По инициатива на почетния консул на Република България в Мисисага г-н Игнат Канев и настоятелството на Българската източно-православна църква „Св. Димитър” в Брамптън с председател г-жа Цветанка Христоскова, беше даден ход на проект за изграждане на паметник на Апостола на свободата Васил Левски. Творческата реализация на паметника е вдъхновен от класическия лик на Апостола, познат на поколения българи. Паметникът ще бъде разположен в прилежащите на БИПЦ „Св. Димитър” площи, където с подкрепата на Министерството на образованието и науката функционира и българското неделно училище “Канев”. Храмът е дом и на българския фолклорен ансамбъл “Димитровче” с ръководител г-н Димитър Минков.
 
 
 
Инициативата се осъществява с подкрепата и съдействието на Генералното консулство на Република България в Торонто, Канада, в споделения стремеж на българската общност и институции да работят съвместно за утвърждаване и разширяване на българското културно-историческо пространство в Канада.
 
 
 
 
 
Подробности за събитието можете да намерите и на интернет страницата на ГК-Торонто на адрес: http://www.bgconsultoronto.info/