Църквовен клир

Храм “Св. Димитър” Българска Източно Православна Църква е подведомствена в духовно и административно управление на диоцеза на Българската Православна Църква в разсеянието на САЩ, Канада и Австралия.

По Божия милост и благодат и с благословението на Светия Синод на БПЦ се намираме под зоркото и Христолюбиво духовно управление на Негово Високопреосвещенство Йосиф,Митрополит на САЩ, Канада и Австралия, на чието богомъдрие предаваме съхранението на древното учение на Светата Православна вяра в нашия храм.

Публикувайки кратка негова биография просим усърдните му молитвословия за нас, пред Божия престол и целувайки Архипастирската му десница оставаме верни на него в Господа духовни раби и смирени почитатели.

Capture

 

Негово Високопреосвещенство Йосиф, Митрополит на САЩ, Канада и Австралия (светско име Иван Босаков) е Архиерей наБългарската Православна Църква.

Митрополит Йосиф е роден в село Славовица, Пазарджишко на 6 декември 1942 година. От 1956 до 1961 година е студент в Софийската духовна семинария. Завършва Духовната академия през 1970 г. В същата тази година, тогавашният Ловчански Митрополит Максим (настоящ Софийски Митрополит и Патриарх Български) го подстригва за монах в Троянски манастир, а после го ръкополага за йеромонах и го взема при себе си като протосингел в Ловеч.

Когато Митрополит Максим става Патриарх, го взема като протосингел и в София. Негово Високопреосвещенство Митрополит Йосиф специализира в Москва от 10 октомври 1971 година. На 21 юли 1973 година, след защита на кандидатска дисертация, по благословението на Светейшия български Патриарх Максим, йеромонах Йосиф е възведен в сан архимандрит от Светейшия Патриарх Московски и на цяла Русия Пимен. Епископска хиротония получава през 1980 г. и за кратко е игумен в Троян, а после – софийски викарий.

През 1983 г. е управляващ Акронската епархия в САЩ, а през 1989 г., когато е на 47 г., е избран за Митрополит на възстановената Американско-австралийска епархия. Седалището му е в Ню Йорк, САЩ,а Архиерейските наместничества са в Торонто (за Канада) и Мелбърн (за Австралия)

 

Отец Милан Радулович

 

FrMilan

 

Ставрофорният свещеноиконом Проф. д-р Милан Радулович е роден в град Бар, Черна Гора, на 23 ноември 1967 година от православните родители Драгомир и покойната Анджа Перколич-Малиевич.

В родния си град Бар е завършил основно, средно и колежанско образование. Завършва висшето си образование в Университета Свети Сава в Либъртвил, Илинойс и придобива бакалавърска степен по Богословие през 1992 година. Също така придобива магистърска степен по Богословие в Аристотелевия Университет в Солун, Гърция през 1995 година. Завършва магистратура по История на изкуствата в Баламанд, Ливан през 1996 година. Придобива докторска и професорска степен по Литургика в Папския Урбаниански Университет в Рим, Италия през 1998година. Оженва се за Анна Кос – от който брак има две деца.

Бил е ръкоположен за свещеник през 1993 година и от тогава е обгрижвал духовно следните енории и доховни мисии :

1) Света Анна- Украинска Православна Църква в Торонто – от 1998 до 2000 година

2) Свети архангел Михаил- Сръбска Православна Църква в Хиббинг, Минесота, САЩ от 2000 до 2003 година

3) Свети Петър  Цетински – Православната семинария в Цетине, Черна гора, където е бил професор по литургика и църковна музика от 2003 до 2005 година

4) Света Троица – Гръцка Православна Църква в Рок Спрингс, Уайоминг, САЩ от 2005 до 2008 година

5) Света Троица- Руска Православна Църква, Уинипег, Монитоба от 2008 до 2010 година

6) Възнесение Господне- православна мисия на Българската Църква в Ричмонд Хил от 2011 до 2014година

7) Свети Димитър Българска Източна Православна Църква Брамтън, Канада от 13 април 2014 година.

На 31 октомври 2005 година бива награден с офикия ставрофоренсвещеноиконом в Цетине, Черна Гора.

Написал е много книги и статии по литургика и църковна история. В свободното си време пише стихове и е член на северноамериканската асоциация на поетите. Негови песни са поместени в различни сборници със стихове и песни. Има издадени множество дискове със записи на рецитиране на негови стихотворения.

Говори свободно английски, френски, гръцки, италиански, руски, украински, български,  беларуски, черногорски и албански езици.

Неговият девиз: пост, молитва и добри дела!