Братя и сестри, Христос воскресе!

Братя и сестри, Христосвоскресе!

Българският народ неслучайно е нарекъл Възкресение Христово “Великден”. Това е празник на празниците и тържество на тържествата. Ден на победата над смъртта и тлението, ден на предвкусването на вечния блажен живот, обещан на всички християни, ден на преодоляването на злите сили в нас и в света.

С поздрава “Христос воскресе” и отговор “Воистину воскресе” православните християни се поздравяват в продължение на 40 дни след Великден. Христос щеше да бъде само един обикновен еврейски учител, който изцелява болни и умира трагично на кръста, ако Бог не беше потвърдил Неговата мисия чрез Възкресението. За вярващите Възкресение Христово е ключът към тайната на живота и смъртта. Великден не е само връщане на един мъртвец към живота. Хора са възкръсвали и преди, и следХристос.

Но те рано или късно отново са умирали. Богочовекът Христос е единствената личност в историята, която след Възкресението Си живее вечно в Бога и за Бога. Възкресението Христово доказва, чеИисус от Назарет не е само пророк, както смятат мюсюлманите и не е само учител, както твърдят окултистите. Христос е Син Божи, “Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен”, както е писано в символа на вярата. Щом Христос не е мъртъв, а жив и прославен, Той избавя Своите последователи от греха и вечната смърт в ада, която очаква всички невярващи. Благодарение на Възкресението се основава Църквата, която триумфира вече 2000 години и става основа на християнската цивилизация. Всички ние сме членове и длъжници на тази цивилизация и на нейните морални принципи.

Премъдрият Соломон казва, че има време за плач, има време и за смях.През Страстната седмица съпреживявахме мъченията и гаврата с Богочовека, а днес, когатоТой възкръсва, както е предсказал, вече няма място заплач и скръб. Едно от днешните църковни песнопения гласи: “Този ден го е Господ сътворил, да се зарадваме и развеселим в него!” Радост, велика радост звучи в пасхалния поздрав: “Христос Воскресе” — “Воистину воскресе!” Кой ще ни отнеме вечното общение с Възкръсналия Божи Син? Кой ще ни раздели от щастието не само да бъдем в Неговото присъствие, но и да участваме в тайнството Евхаристия, което Той е основал, да вкусваме Неговото тяло и да пием Неговата кръв? Християнството е единствената религия, в която вярващите пряко общуват с Бога и стават част от Него. Тази уникална възможност ни е дадена чрез Възкресението. То отваря дверите на вечния живот и гарантира бъдещото възкресение на цялото човечество, което ще обитава нова земя и ново небе. Затова сега радостта е похвална и смехът – блажен.

Св. Григорий Богословпише: „Христосвъзкръснаотмъртвите – възкръснете с Него и вие; Христос е в Своята слава – възлезте и вие към Неговата слава; Христос се изтръгна от гроба – освободете се и вие от оковите на греха!” Нека нашите сърца откликнат на вестта за възкръсналия Христос с готовност да следваме Неговите заповеди. Нека светлината на Христовото Възкресение прогони от нашия живот мрака на греха и да го изпълни с дела на Божията правда, любовта и милосърдието. Нека се помолим Бог да ни дарува здраве, мир, благополучие и спасение.

Преди полунощ в църквите се чете откъс от Евангелието на Матей и свещениците известяват най-великото чудо в историята – Възкресение Христово. Всяка година в полунощ на Великден в църквата на Божи гроб се спуска небесен пламък, който запалва свещите на Йерусалимския патриарх. Във всички православни църкви се повтаря символично този обред, като свещениците предават пламъка на своите свещи на множеството вярващи. Хората занасят горящите свещи в къщи, за да запалят кандилата си. Те се поздравят с Великден и си разменят козунаци и червени яйца, които са образ на възкресението. Празникът продължава цели три дни и на него не се работи. Посещават се гробовете на близките, където се палят свещи и се поставя козунак и яйце като символи на бъдещото всеобщо възкресение. След обед има обичай да се гостува на кръстниците.

Вечерта се изпълнява т. нар. Вторo Възкресение, по време на което се възпоменава посещението на жените-мироносици на гроба на Христос. Според евангелията именно жените, а не мъжете отиват сутринта там, намират камъка отвален и чуват радостната вест от един ангел. Припомня се и явяването на възкръсналия Спасител в същия ден пред смаяните Му ученици. Той им заповядва: “Идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светия Дух… Аз съм с вас през всички дни до свършека на света” (Мат. 28:19-20). По време на вечерната служба евангелският текст се чете на различни езици като илюстрация на проповедта на апостолите по целия свят.
Христос воскресе! Воистину воскресе!

 

Професор д-р ставрофорен свещеноиконом Милан Радулович

Velikden2016